Să spun de la bun început că am avut parte de o vreme
excelentă: înnorat mai tot timpul, dar fără ploaie, şi cu o temperatură de vreo
20 de grade, care pica numai bine după zilele caniculare de până atunci.
Una peste alta, sărbătoritei i-a plăcut pe unde am fost. Dar
asta nu m-a împiedicat să nu observ, ca un cârcotaş ce sunt, în fiecare din
locurile pe unde am fost, câteva lipsuri, câteva lucruri care nu erau cum
trebuie.
În primul rând, la Herghelia de la Sâmbăta de Jos, am aflat
că iepele erau duse, cu mânji cu tot, de câteva zile, la o păşune de sub munte.
Am aflat asta după ce am plătit biletul de intrare. Am vizitat, cu toate
acestea, rotunzii armăsari de prăsilă, mândria Hergheliei, care ne-au fost
prezentaţi, pe rând şi competent, de un ghid. Am întrebat dacă nu există
suveniruri pe care să le putem cumpăra spre aducere aminte a excursiei: orice –
cărţi poştale, magneţi de frigider, calendare ş.a.m.d. Ni s-a spus că nu există
aşa ceva, drept pentru care a trebuit să ne mulţumim cu fotografiile făcute cu
telefoanele mobile.
De acolo am plecat către Mânăstirea Sâmbăta de Sus, una din
cele mai frumoase din ţară, după părerea mea, dar şi - ca să fiu constant-răutăcios
- o imagine fidelă a Bisericii Ortodoxe Române: o biserică mică, cam cât una de
cartier modest, înconjurată de o structură administrativă impresionantă spre
luxoasă. Drumul până la Mânăstire însă a fost o adevărată urcare pe Golgota,
pentru că pe pajiştea de dinainte se întinsese un mare bâlci cu de toate. Am
mers cu greu, încercând să nu ne pierdem unii de alţii, printre mese cu jucării
chinezeşti, cărţi şi cd-uri cu părintele Arsenie Boca, corturi de kürtős kalács,
cerşetori mutilaţi în cărucioare sau pe jos, grătare cu mici sfârâitori,
chioşcuri cu icoane cu leduri mişcătoare şi mulţi, mulţi ţigani îmbrăcaţi de
sărbătoare. Despre posibilitatea reculegerii în vreun colţ al mânăstirii, nici
vorbă: singura zonă ceva mai liniştită a fost iazul din spate (pe care l-am
descoperit acum mai mulţi ani), unde ne-am putut odihni câteva minute după
drumul făcut până acolo şi înaintea celui de întoarcere.
Palatul de vară Bruckenthal din Avrig arată foarte bine în
fotografiile de pe site-ul de prezentare. Însă odată ajuns acolo, imaginea nu
mai este la fel de frumoasă, de rotundă (ca să rămân legat de stilul baroc). În primul rând că structura de la intrare,
din stradă, este una abandonată complet, o butaforie doar. Grădina – frumoasă
ca structură – este minimal (dar nu în sensul bun) întreţinută, deşi
potenţialul ei este enorm. Oranjeria – singura structură funcţională – a fost
lăsată din punct de vedere al decorării pe seama unui artist plastic –
Laurenţiu Dimişcă – ce nu are nimic în comun cu stitlul clădirii. Pur şi simplu
nu se potrivesc! Las la o parte faptul
că o porţiune mare din faţada Oranjeriei e sluţită de nişte vitrine de
prezentare patiserie şi băuturi răcoritoare, că umbrelele de pe terasă sunt din
cele date gratuit de firmele producătoare de bere sau că în mobilarea aceleiaşi
terase am numărat cinci tipuri diferite de scaune şi mese. În rest, un ospătar
timid şi de bun-simţ, preţuri mari şi multă linişte, tulburată doar de
scârţâitul ventilatorului descentrat al unei vitrine Coca-Cola.
În fine, Sibiul,
animat şi fermecător, aşa cum îl ştiam. Cu o scenă pregătită pentru un concert
Ricky şi Elvin Dandel & Friends. Dar şi cu cele două muzee pe care le aveam
în plan – Bruckenthal (”Casa Albastră” din Piaţa Mare) şi cel de Istorie
Naturală – închise. Pe motiv că este 15 august, adică zi nelucrătoare la
bugetari. Sunt, la rându-mi, bugetar, dar chestia asta chiar n-am înţeles-o:
duminicile nu sunt tot zile libere, în care, însă, muzeele sunt deschise? Am
parcurs dus-întors strada Nicolae Bălcescu, după care ne-am întors la maşină şi
am plecat spre casă.
Se pare că până
şi în Ardeal, sindromul acesta al neterminării, al incompletului îşi face
simţită prezenţa. Nu suntem în stare să facem ceva bun cap-coadă: putem începe
ceva interesant, îl putem duce mai departe, o bună bucată de drum, dar către
final (pe principiul mucilor în fasole sau al ţiganului care se îneacă la mal)
facem cumva să nu fie bine (ca să-l citez, pe dos însă, pe străjerul din
Sighişoara). E ca şi cum ai bea un shake delicios, dar la final găseşti o muscă
pe fundul paharului. Şi îţi strică tot cheful.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu