luni, 12 noiembrie 2012

Noi rezultate despre utilizarea în exces a internetului de către copii: Nu “timpul” petrecut online este problema

Mult timp petrecut pe internet nu reprezintă în mod necesar un simptom al unor probleme pe care copilul le-ar avea legate de utilizarea internetului. Aceasta este una dintre concluziile noului raport EU Kids Online legat de utilizarea excesivă a internetului în rândul copiilor de 11-16 ani. Rezultatele arată că majoritatea adolescenţilor au control asupra felului în care utilizează internetul; cei care sunt predispuşi la utilizare în exces şi vulnerabili la consecinţe negative sunt cei mai în vârstă, cei cu probleme emoţionale şi cei pe care îi caracterizează 'căutarea de senzaţii'.
  
Internetul a devenit parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor. În România, 70% dintre copii folosesc internetul zilnic. Timpul crescut pe care adolescenţii îl petrec online dă în mod firesc naştere la întrebări legate de gradul de control pe care ei îl exercită asupra utilizării internetului. Ancheta EU Kids Online a întrebat copiii cu vârsta între 11 şi 16 ani cât de des manifestă semne de utilizare excesivă, cum ar fi lipsa somnului sau neglijarea nutriţiei, neglijarea temelor sau a prietenilor din cauza timpului petrecut online. În plus, i-a întrebat despre încercarea nereuşită de a reduce timpul petrecut online.

1% dintre copiii europeni sunt expuşi riscului de utilizare excesivă a internetului

Datele EU Kids Online sugerează că doar 1% dintre copiii europeni manifestă 5 din cei 5 factori legaţi de utilizare excesivă, deci sunt în situaţie de risc de utilizare patologică. Copiii care declară că au manifestat mai multe simptome de utilizare în exces sunt cei care se confruntă şi cu o serie de probleme psihologice şi emoţionale, care le afectează comportamentul atât online cât şi offline.

Procentul copiilor care au răspuns pozitiv la cel puţin unul dintre itemii legaţi de utilizare excesivă variază de la 17% în Italia la 49% în Estonia. In România, acesta este de 30%. Raportul arată că tinerii declară ca cel mai frecvent simptom „navigarea fără scop” (când nu sunt interesaţi în fapt de nimic); 42 % au experimentat acest fenomen. Copiii au raportat cel mai puţin auto-privarea de somn sau mâncare din cauza internetului– doar 17%.

Dr. Monica Barbovschi, cercetător asociat al Institutului de Sociologie al Academiei Române, detaliază: „Adolescenţii români sunt aproape de media europeană în privinţa comportamentelor de utilizare excesivă. Un aspect interesant ar fi că ei declară în mai mare măsură că au încercat fără succes să reducă timpul petrecut online”.

Utilizare excesivă şi „dependenţă de internet”: ce ar trebui să facă părinţii?

În privinţa prevenirii utilizării excesive, cercetătorii EU Kids Online recomandă ca părinţii să fie implicaţi în activităţile online ale copiilor lor prin oferirea de sprijin şi discuţii, în mod special atunci când copilul a fost deranjat de ceva pe internet. Când aspectele neplăcute sunt discutate direct, este mult mai probabil ca timpul petrecut online să fie folositor pentru dezvoltarea unor competenţe digitale şi a unor obiceiuri de utilizare pozitivă a internetului, pe măsură ce copiii cresc.

Alte rezultate

• Rezultatele EU Kids Online sugerează că strategiile de protecţie a copiilor ar trebui să înceapă offline şi la o vârstă mică, observând manifestarea unor  caracteristici psihologice, cum ar fi „căutarea de senzaţii” sau probleme emoţionale.
• Este important de remarcat că restricţionarea timpului petrecut de copii pe internet nu este cea mai potrivită metodă de combatere a utilizării excesive şi a dependenţei, această strategie ignorând cauzele comportamentelor respective.
• În cazul în care un copil manifestă utilizare excesivă a internetului (care este măsurată de obicei prin manifestarea tuturor simptomelor enunţate mai sus), recomandarea noastră pentru părinţi este de a solicita ajutorul unor persoane competente, cum ar fi un psiholog clinician sau un consilier şcolar sau pe probleme educaţionale, care pot oferi ajutor în identificarea şi rezolvarea problemelor din viaţa de zi cu zi a copilului (dependenţa de internet fiind o astfel de problemă).

Pentru mai multe informaţii:
Raportul “Utilizarea excesivă a internetului de către copiii europeni” analizează riscul utilizării excesive la nivel european şi diferenţele naţionale. Studiul utilizează un eşantion de 19.834 de copii în grupa de vârstă 11-16 ani din 25 de ţări europene, copii care prezintă unul sau mai multe comportamente de utilizare în exces.
Pentru raportul complet, Utilizarea excesivă a internetului de către copiii europeni  de David Smahel, Ellen Helsper, Lelia Green, Veronika Kalmus, Lukas Blinka şi Kjartan Ólafsson, accesaţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu