luni, 16 februarie 2015

Elenele Udrea

Cu ochii lipiţi de arătătorul cu care Elena Udrea îşi dojenea nasul, în timp ce îşi băteau capetele ca să descifreze ce dracu o mai însemna şi asta, puzderia de comentatori care a umplut studiourile televiziunilor în ultimele zile a trecut cu vederea simptomele de patologie încă neelucidată pe care fosta ministră şi actuala inculpată a început să le manifeste plenar. După declicul produs de cererile DNA de încuvinţare a arestării, Elena Udrea nu mai vorbeşte despre sine în termeni de ”pe mine, mă, -m”; nu, eul martirizatei Elena Udrea este tratat de aceeaşi Elena Udrea la respectuoasa persoană a treia, precum ceva mult prea măreţ pentru a fi închis într-o mundană carapace blondă. ”Un parlamentar al României, Elena Udrea, este pus la stâlpul infamiei”, zicea Elena Udrea în plenul Legislativului... şi tot ea, tot atunci: ”ce se întâmplă azi nu are legătură cu Elena Udrea”, întrebându-se, totodată, ”de ce se cere arestarea Elenei Udrea?”, pentru ca să încheie apoteotic, la ieşirea ”reţinută” de la DNA: ”Puteţi pune cătuşe Elenei Udrea, dar...”.


(Mulţimea asta de Elene ar putea explica de ce avocatul ei zice că în celula în care aceasta îşi consumă arestul preventiv e cam înghesuială!)

O parte uimire că aşa ceva i se poate întâmpla chiar şi unei zeiţe obişnuite doar cu aerul rarefiat al sferelor înalte ale puterii, o parte frică atavică, ceva teatru ieftin de demimondă, menit să impresioneze firile mai plăpânde plus mult, mult, mult orgoliu de factură demiurgică – cam asta e mixtura care a dus la dedublarea Elenei Udrea* din ultima vreme.

Se spune că dacă vrei să afli cum e un om, e de ajuns să îi dai putere. La fel de adevărat e însă că şi atunci când sunt ameninţaţi că li se ia puterea ce le-a fost dată pe ochi frumoşi şi inimi zburdalnice, aceiaşi oameni rămân dintr-o dată goi-goluţi (vezi şi V. Vosganian, de exemplu), dezbrăcaţi de toate sclipicioasele aparenţele numai bune de luat ochii proştilor, dumnezei închipuiţi, cu fricile răzbătând prin stratul gros de fond de ten şi ieşindu-le prin toţi porii.
________________
* fenomen, de alfel, întâlnit şi la alte personaje, unele chiar de prin urbea noastră şi care au în comun cu EU nu doar acuzaţii/condamnări de la DNA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu