marți, 14 aprilie 2015

Din jurul Paştilor (şi nu neapărat în legătură cu ele)

La ştirile de pe Kanal D (într-un format atât de odios încât îmi face acceptabile jurnalele de actualităţi de la România TV!), prezentatorul – cu patos oftatorul Christian Sabbagh – povesteşte despre cum s-a aruncat Kanye West într-un lac în timpul unui concert ad-hoc ţinut la Erevan, crezând că ”poate călca apa ca Moise”. Dacă n-ar fi fost a doua zi de Paşti, aş mai fi înţeles, dar taman acu’ să confunzi abilităţile hidrodinamice ale lui Moise – care doar a despărţit apele la eliberarea din sclavia Egiptului – cu cele ale lui Iisus – care chiar a umblat pe apă e un pic cam mult.

• • •

Showurile tv cu cele mai mari audienţe sunt cele care fac apel la instictele primare ale omului. Suntem atraşi, atavic, subconştient, de perindarea pe sticlă a ritualurilor de împerechere, de hrănire, sau de luptă pentru supravieţuire. De aici reality-showuri precum ”Burlacul”, ”Burlăciţa” sau ”Insula iubirii” (având ca temă sexul şi perpetuarea speciei), ”Master Chef”, ”Hell’s Kitchen”, ”Cireaşa de pe tort” (hrănirea), ”Sunt celebru, scoate-mă de-aici!”, ”Ferma”, ”Rătăciţi în Panama” (supravieţuirea), care ţin lipiţi de ecrane spectatori înăuntru cărora clocotul instinctelor le produce o plăcere indefinibilă, dar născătoare de rating-uri uriaşe. Televiziunea acţionează, astfel, ca o şedinţă de hipnoză, în care instinctele cele mai ascunse şi mai ferite de convenţiile sociale în care trăim sunt scoase la iveală şi exhibate în goana după audienţă, market share şi puncte de rating. Nemaivorbind că unui telespectator cu instinctele astfel aţâţate îi bagi pe gât cu mult mai mult spor diverse produse la care se face reclamă în nesfârşitele calupuri publicitare din aceste show-uri. Vizionare plăcută în continuare!

• • •

Ştiţi genul ăla de felicitări de Paşti cu mulţi puişori de găină, galben-pufoşi? Ei bine, eu le-am trăit de Paştile acestea: din clocitoarea în care pusesem imediat după ultima lună nouă 56 de ouă au început să eclozeze, unul câte unul, pui chiar din ajunul Învierii. Astfel că toată noaptea de Paşti, la fel ca şi cea următoare, am tot pândit să scot puii proaspăt ieşiţi din ou, să le dezinfectez picioruşele în spirt şi să îi depozitez în cutia de carton special pregătită cu iluminat cu lampă cu infraroşii. Iar acum am nu mai puţin de 47 de astfel de bulgăraşi piuitori, un record de neonatologie aviară care a meritat pe deplin cele două nopţi nedormite la rând.
Prima şarjă
Rezultat final

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu