luni, 4 mai 2015

Din ”minivacanţa” de 1 mai

CNN - via ziare.com - informează că doi bărbaţi au deschis focul asupra participanţilor la un concurs care se ţinea într-una din suburbiile Dallas-ului; cei doi au rănit un agent de pază neînarmat şi au fost împuşcaţi mortal de către poliţiştii care asigurau securitatea zonei. Evenimentul în cauză era un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed -  ”Muhammad Art Exhibit and Cartoon Contest” - sponsorizat de ”American Freedom Defense Initiative”, care este considerată o organizaţie anti-musulmană. Concursul s-a desfăşurat în condiţii de securitate ridicată, iar purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat că ”eram pregătiţi pentru ceva de genul ăsta”.

Mi-e greu să găsesc un termen prin care să descriu o astfel de iniţiativă ”artistică”, având de ales dintr-o plajă largă de epitete care se întinde între ”tâmpită” şi ”criminală”. Deocamdată nu am auzit să se fi ţinut vreodată un concurs de caricaturi avându-l ca subiect pe Iisus, deci o eventuală motivaţie cum că evenimentul din Dallas ar fi unul de tip ”replică” nu ţine. În lipsa acestuia, nu-mi rămâne decât să privesc concursul de caricaturi organizat de americani cu aceeaşi stupoare mută pe care mi-o provoacă ştirile despre diverşi dobitoci care întărâtă cu băţul prin gard animalele de la Zoo, pentru ca apoi să fie muşcaţi/zgâriaţi/amputaţi/(sau chiar)omorâţi de acestea.

• • •

Am întâlnit în acest week-end un om deosebit: a reabilitat – prin asta înţelegând proiectarea, dar şi execuţia, inclusiv frecat cu peria de sârmă toată lemnăria – o veche casă bătrânească, cu o aplecare spre detalii care aproape dă în patologic. Atât exteriorul, cât şi interiorul au fost o adevărată încântare, dar am simţit în acelaşi timp că admiraţia mea, exprimată fără rezerve, pentru munca asiduă care a stat la baza transformării casei l-a bucurat şi pe autorul ei – care, printre altele, construieşte bărci de viteză sau îşi tunează singur maşina 4x4 din dotare. Încă o dată mi s-a confirmat că oamenii care au o pasiune radiază o frumuseţe specială, ce vine de adânc, din interior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu