vineri, 29 ianuarie 2016

De ce nu fac meteorologii de la ANM nici cât o ceapă (degerată)

Îmi verific azi e-mailul de pe Yahoo şi îmi sare în ochi un titlu-link către Adevarul.ro cu prognoza meteo pentru luna februarie, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Dau sa il deschid, dar ma opreşte un gând parşiv: oare cum o fi fost prognoza pentru luna ianuarie 2016, anunţată la sfârşitul lui decembrie 2015? S-o fi adeverit ea?

Nu îmi trebuie mai mult de 15 secunde ca să dau de materialul ”Prognoza meteo pentru ianuarie şi februarie. Temperaturi de până la -7 grade Celsius” (sublinierea îmi aparţine) de pe RomâniaTV de prin 29 decembrie 2105. În care, citând ”specialiştii” Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se spunea:

În prima lună din 2016, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor climatologice (de -2,1 grade Celsius) în centrul, nordul şi local în vestul ţării. În rest, valorile de temperatură pot fi peste norme. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei, între -6 şi -7 grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între -1 şi 2 grade Celsius. 
În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că acestea vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat şi Crişana (câte 54 l/mp).”

La doar două zile de la emiterea acestei prognoze, vremea îşi băga picioarele în opinia ”specialiştilor” ANM şi trântea scurt un ger scurt de toată frumuseţea de Revelion (cu temperaturi între -15 şi -5 grade Celsius), apoi, la jumătatea lunii, punea trei zile lacătul pe sud-estul României cu un cod galben şi unul portocaliu de viscol şi ninsori, pentru ca, imediat, să întregească peisajul cu un cod galben de temperaturi scăzute (minime de - 15 până la -20 grade Celsius, izolat chiar -28, maxime de -10 grade Celsius) în aproape toată ţara, între 19 şi 25 ianuarie.

Aşa că, fără s-o mai citesc, am închis pagina cu prognoza pentru luna februarie, supărat că în noaptea de Revelion n-am mai apucat să fac calendarul ăla cu 12 foi de ceapă, care ar fi avut şanse mai mari să îmi indice vremea corectă decât ”meteorologii” de la ANM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu