duminică, 9 septembrie 2012

Où e l'Ardeal d'antant?

Gura de bun-simţ ardelenesc mi-a cam stat în gât odată cu parcurgerea drumului Sibiu – Mediaş – Sighişoara. Sub denumirea codificată de ”Reabilitare DN 14 Sibiu – Sighişoara” se ascund 80 de kilometri de şantier început în zeci de locuri, nefinalizat în nici unul, plin de semafoare (în varianta norocoasă) sau de dispariţii subite de bandă (evident, cea mai afectată de fenomenul ăsta este întotdeauna banda pe care mergi tu! – o nouă lege a lui Murphy) anunţate doar de un indicator de deviere sprijinit leneş chiar de gardul de protecţie al gropii. Parcurgerea lui ziua este un război al nervilor, iar noaptea – pură inconştienţă. Pour les connaisseurs: un remember al şantierului de ani de zile de pe drumul dintre Braşov şi intersecţia DN1 cu DN 7 de la Veştem e de ajuns pentru a vă da seama ce spun. Iar idioţii (deşi vienezi – despre care mărturisesc că nutream o admiraţie aproape fetişistă) de la Strabag nu dau absolut niciun semn că vor respecta termenul de februarie 2013 pentru finalizarea întregii lucrări.

Făcînd entorsă la încheieturi din cauza răsucirilor bruşte ale volanului, m-am întrebat – din nou – de unde naiba pasiunea asta la reparatorii de drumuri să deschidă şantier pe lungimi de zeci de kilometri? Poate sunt în necunoştinţă de cauză, dar nu ar fi mai bine pentru toţi (şi mai ales pentru şoferi, că doar pentru ei se face o astfel de lucrare) dacă s-ar începe cu o porţiune de vreo 10 – 20 km, care să fie răscolită, decapată, descuamată, defrişată şi cum mai vreţi voi iar mai apoi asfaltată şi marcată frumos, şi doar după aceea să se treacă la un alt segment?

2 comentarii:

  1. Rationamentul e simplu : se incep toate tronsoanele de un singur constructor , ca altul sa nu mai aiba loc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa am bănuit şi eu: e greu ca pe unul care nu respectă termenele asumate să-l mai ”dezlipeşti” de pe 80 de kilometri de şantier... eşti nevoit, aşadar, să-l laşi să-şi bată joc mai departe de lucrare, până când se îndură să o termine.

    RăspundețiȘtergere