miercuri, 25 decembrie 2013

De Crăciun

În engleză se zice Christmas şi vine de la mai vechiul Crïstemæsse, adică ceremonia, sărbătoarea lui Cristos. În germană este Weihnachten, care vine (tot de departe) de la ze wïhen nahten (”în nopţile sfinte”). Francezii îl au pe Noël, variantă a lui nael din latinul natalis: adică naştere. Iar la spanioli şi la italieni e la fel de clar: Navidad sau Natale – tot despre naşterea lui Isus. Şi ruşii zic Rodejtvo Hristovo – adică naşterea lui Cristos. Şi aşa mai departe...

Românii îi zic Crăciun. Adică nimic despre naşterea din Betleem şi tot nimic despre Cristos. Ba mai mult: sărbătoarea Naşterii Domnului e numită după cel care, conform legendei, i-a tăiat mâinile nevesti-sii pentru că a ajutat-o pe Maria să-l nască pe Isus în iesle (că s-a pocăit după minunea creşterii la loc a mâinilor, e altă poveste); e ca şi cum ai numi sărbătoarea învierii aceluiaşi Cristos după numele lui Pilat... sau al lui Irod.

Oare de-aici or pleca toate relele care ni se-ntâmplă? De la eroarea, de la ”rătăcirea” asta nominativă? Poate. Vestea bună ar fi că mistificarea asta e specifică românilor de la oraş: cât timp vor mai fi obiceiuri la ţară care colindă despre ”astăzi s-a născut Cristos, Mesia chip luminos” şi despre ”Viflaim”, mai e o speranţă.

* * *

Cel mai sigur mod de a ieşi din ”spiritul Crăciunului” e să urmăreşti programele ”sărbătoreşti” de la televiziunile româneşti: abundenţa de filme şi emisiuni ”la temă”, fără nici o altă rigoare de respectat (cum ar fi ceva story cu cap şi coadă sau o interpretare măcar decentă) decât hohote prosteşti, hlizeli nătânge şi obligatoriile mantii roşii cu margini de blăniţă albă sunt reţeta sigură a unui anti-Crăciun perfect. M-am lăsat pătruns de spiritul sărbătorilor cu un documentar pe BBC Knowledge, cu două Dileme Vechi păstrate special pentru această zi şi cu ”Delicatesse” cu Audrey Tautou pe TV 1000.

* * *

În dimineaţa Crăciunului, jurnalul de ştiri de pe Digi 24 începe cu prezenţa preşedintelui Băsescu, de sărbători, la Predeal. ”Aşteptăm din clipă în clipă – transmite surescitată o corespondentă bine înfiptă în zăpada ”de la faţa locului” – să vedem dacă preşedintele va pleca la plimbare cu snowmobilul”. Dezamăgirea e mare, pe măsura speranţelor că postul ăsta ar putea reprezenta altceva (în sens bun) decât senzaţionistele Realitatea & România TV & Antena 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu