luni, 24 februarie 2014

Consiliul Naţional al Audiovizualului - sau cum să povesteşti nepovestibilul!

Era pe vremuri o poantă din categoria ”Care-i culmea...?” care zicea aşa: ”Care e culmea dansului? Să dansezi pe melodia de la Telejurnal”. Mi-a venit în minte când, din întâmplare, am ajuns pe pagina deciziilor de sancţionare luate de Consiliului Naţional al Audiovizualului în ultima perioadă. Şi am găsit aici, într-o decizie de sancţionare, descrierea mai multor videoclipuri de pe Taraf TV din care se desprind motivaţiile pentru care societatea familiei Prigoană, care girează acest post de televiziune, a fost amendată. Reproduc câteva pasaje elocvente şi îmi exprim totodată solidaritatea cu cel care a trebuit nu doar să stea să vadă şi să audă toate porcăriile ăstea, dar să le şi mai prezinte, cât mai expresiv, în cuvinte. Cu atât mai mult cu cât speranţa lui că Taraf TV se va închide pe 15 februarie s-a năruit: CNA a prelungit licenţa televiziunii maneliştilor cu încă nouă ani, aşa că nefericitul o să mai tot atingă culmea povestirii, descriind în cuvinte nepovestibilul: videoclipuri de manele.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Conform prevederilor din Codul audiovizualului, nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
c) persoane în ipostaze degradante;
 


Astfel, în data de 09.09.2013 au fost prezentate, următoarele videoclipuri:

“Eşti bombă”, ora 09.28, interpretat de Şuşanu feat Salam, în care aceştia apar alături de mai multe tinere, costumate în lenjerie semitanga care dansează lasciv şi execută mişcări ale posteriorului ce sugerează actul sexual. Sunt prezentate cadre cu prim-planuri ale posterioarelor dansatoarelor. Una din dansatoare costumată cu o salopetă ce are ca imprimeu blana de leopard are la gât o lesă care este ţinută/trasă de un bărbat. În imaginea următoare, acelaşi barbat plimbă în lesă două domnişoare. În continuare, este prezentat, din poziţie dorsală, posteriorul unei domnişoare, costumată cu pantaloni foarte scurţi de blugi, având poziţionată între picioare o pompă de bicicletă. Această secvenţă este însoţită de textul melodiei – text care este rostit nu cântat – „Încă puţin hai, hai!!!”.

“Dă-te mai aşa”, ora 12.18, interpretat de Elis Armeanca & ASU, în care au fost prezentate imagini cu o tânără ce face plajă pe malul unei piscine. Aceasta poartă un costum de baie care-i evidenţiază formele trupului, se unge cu ulei de plajă, iar interpretul ASU o priveşte dintr-o încăpere alăturată. Lângă interpret se află un copil (un băiat de aproximativ 7 ani), care o priveşte pe tânăra provocatoare şi o cheamă la el, facându-i semn cu mâna. La finalul clipului, copilul cântă refrenul melodiei: „Dă-te mai aşa, Să mă uit la ea, Dă-te la o parte, Ca ea nu se poate.”;

“Sunt milionar în vise”, ora 17.31, interpretat de Adi de la Vâlcea & Răzvan de la Piteşti, în care, în plan secund, apar două tinere îmbrăcate provocator, cu corset şi chiloţi semitanga, executând mişcări lascive cu partea posterioară a corpului;

“Ciki, ciki, ciki cha”, ora 18.25, interpretat de Bogdan Artistu’ & Cristi Nucă, în timp ce se plimbă într-o maşină de lux. Pe capota maşinii dansează provocator o tânără, costumată în pantaloni scurţi. Au fost difuzate imagini, prim-plan, cu posteriorul acesteia;

“Nebunia lui Juvel”, ora 18.10, în care interpretul Mr. Juve a dansat alături de mai multe fete costumate în lenjerie intimă (cu chiloţi tanga), care executau mişcări lascive şi provocatoare, imaginile fiind focalizate intenţionat pe partea posterioară a dansatoarelor;
“Talent ca la 50 Cent”, ora 20.23, interpretat de Şuşanu, în care acesta apare între două tinere costumate provocator. Scena este precedată de evoluţia unei dansatoare, costumată în colanţi negri, ce execută mişcări ce sugerează actul sexual. Imaginile sunt focalizate pe posteriorul dansatoarei;

În data de 10.09.2013 la ora 12.14 a fost difuzat videoclipul „Băiat fin”, interpretat de Bodo, care apare dansând alături de mai multe fete costumate în lenjerie intimă, cu chiloţi tanga. Acestea execută dansuri lascive, provocatoare, fac anumite mişcări din fund sugerând actul sexual. Imaginile sunt alternate cu o scenă în care o tânără execută dansuri erotice la bară. Cadrele prezintă, în prim plan, posterioarele dansatoarelor costumate în lenjerie tanga.

De asemenea, în zilele de 10 decembrie 2013, în intervalul orar 10.00-16.00, 16 şi 31 decembrie 2013, în intervalul orar 10.00-18.00 şi 08, 09 şi 10 ianuarie 2014, în intervalul orar 08.00-24.00 au fost difuzate videoclipuri ce au conţinut imagini nepotrivite orei de difuzare, constând în mişcări erotice, nuditate, mişcări provocatoare (din fund şi coapse) ce sugerează actul sexual, imagini în prim plan focalizate intenţionat pe zone erogene: fund, sâni, organul sexual feminin. Totodată, în videoclipurile difuzate a fost prezentată femeia în ipostaze degradante, fiind tratată ca animal şi sclav sexual. Dansatoarele apar sumar îmbrăcate, în lenjerie intimă/costum de baie cu chiloţi tanga/semitanga.

În videoclipul “Bubulina” difuzat în zilele de 10 decembrie 2013, la orele 11.01, 13,57, 12 decembrie 2013, la ora 15.14, 16 decembrie 2013, la orele 11.43, 12.01, 15.16 şi 31 decembrie 2013, la orele 16.43, 17.43, apar două tinere, costumate provocator, ce au în jurul gâtului o lesă ţinută/trasă de interpretul Edy Talent. Acestea se deplasează în „patru labe”. Scena următoare prezintă o tânără costumată într-o salopetă, ce are ca imprimeu blana de leopard, transparentă, stând în poziţia „patru labe” având de gât o lesă, ţinută/trasă de bărbat. Acesta se află şezând pe spatele tinerei - călărind-o şi ţinând-o de lesă ca pe un animal. Secvenţa este difuzată de mai multe ori pe durata videoclipului. În continuare, cele două tinere stau pe o bară, costumate cu lenjerie tanga, imaginile prezintă în prim plan posteriorul provocator al tinerelor. 

În data de 12 decembrie 2013 au fost difuzate videoclipurile:

„Te pup pa pa”, ora 14.08, în care interpretul Cristi Dules dansează, pe malul unei piscine, alături de mai multe tinere îmbrăcate în costum de baie. Acestea dansează provocator, lasciv, executând din fund mişcări ce sugerează actul sexual. Imaginile prezintă, în prim plan, posteriorul şi sânii dansatoarelor.

„Dansăm şi bem”, ora 15.17, în care interpretul Yannis dansează alături de mai multe tinere costumate provocator. Dansatoarele execută din fund mişcări care sugerează actul sexual. Imaginile sunt focalizate pe posteriorul dansatoarelor.
În data de 31.12.2013 au fost au fost difuzate următoarele videoclipuri:

”Mă iubeşte”, orele 15.39 şi 16.20, interpretat de Bodo, care dansează alături de două fete costumate în lenjerie cu chiloţi semi-tanga şi cu sutien. Acestea execută dansuri lascive, provocatoare, fac mişcări ce sugerează actul sexual, imaginile prezentate fiind focalizate, în prim-plan, pe posterioarele dansatoarelor.

“Repede, repede”, ora 17.56, în care MC Maşu interpretează melodia alături de două dansatoare costumate în lenjerie intimă. Această scenă este precedată de evoluţia unei dansatoare, costumată în lenjerie intimă care execută mişcări din fund ce sugerează actul sexual. Imaginile se concentrează atât pe posteriorul dansatoarei cât şi pe decolteul celeilalte dansatoare.

În data de 08 ianuarie 2014 au fost difuzate următoarele videoclipuri muzicale:

„Te iau cu mine peste tot”, la orele 15.22, 18.59, 19.30 şi 20.40, în care este prezentat interpretul minor de aproximativ 13-14 ani, Alin Puştanu, care apare alături de două tinere îmbrăcate provocator, ce execută dansuri erotice. Refrenul melodiei: „Eu cu tine am un vis, vreau să mergem la Paris. Şi-n franceză vreau să-ţi spun: că te iubesc ca un nebun!!!”.

„Vacanţă în Almeria”, la orele 17.25, 19.36, în care interpretul Alinu AJ dansează alături de mai multe tinere, costumate în lenjerie intimă semitanga care dansează lasciv şi execută mişcări din posterior ce sugerează actul sexual. Sunt prezentate cadre cu prim-planuri de posterioare ale dansatoarelor care mimează actul sexual în diferite poziţii. Cele două videoclipuri au fost difuzate şi în ziua de 9 ianuarie 2014 („Te iau cu mine peste tot”, ora 13.16 şi „Vacanţă în Almeria”, orele 09.43 şi 16.13).
În 10 ianuarie 2014 a fost difuzat videoclipul „Iubito iubito” la ora 08.13, în care interpretul NECK apare alături de un grup de tinere îmbrăcate în costum de baie. Acţiunea se petrece, în prima parte a videoclipului, pe malul unei piscine unde tinerele dansează provocator. În partea a doua a clipului, tinerele spală o maşină de lux cu o soluţie care face spumă. Pe capota maşinii tinerele fac mişcări din fund care sugerează actul sexual, se masează pe fund şi pe coapse cu spuma provenită de la soluţia de curăţat. Imaginile prezintă, în prim plan, posteriorul dansatoarelor cât şi organele sexuale acoperite cu lenjerie tanga. 

Din Decizia nr. 97 din 30.01.2014 privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L. cu sediul în BUCUREŞTI, Şos. Dudeşti-Pantelimon nr. 2-4-6, parter, camera 7, sector 3, CUI 15601491 pentru postul TARAF TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu