joi, 14 august 2014

Caniculare

WTF?
Aflu de la televizor că preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Duicu – cercetat de DNA pentru corupţie şi aflat în arest provizoriu, şi-a schimbat avocatul: l-a luat pe celebrul Gheorghe Mateuţ. Cel care i-a fost avocat lui Adrian Năstase (aflat în puşcărie), lui Gigi Becali (aflat în puşcărie) şi lui Dan Voiculescu (aflat, şi el, în puşcărie). Pe linia acestor mari succese, noul avocat al ”baronului” de Mehedinţi a înregistrat prima sa victorie în această calitate: cererea de eliberare din arest şi cercetare în stare de libertate a fost respinsă.

• • •

Morţi bogaţi
Sunt asaltat zilele ăstea, pe e-mail, de diverse cunoştinţe sau rude ale unor bogătaşi recent decedaţi, care au fonduri uriaşe blocate pe la mama dracului, şi mi se cere să mă implic pentru a-i ajuta cu transferul acestor bani. Un domn, Richard Allen, care lucrează într-o bancă din Marea Britanie, îmi povesteşte despre un client de-al său, om de afaceri, care a răposat din cauza unor probleme la rinichi şi i-au rămas nişte bani blocaţi prin nişte conturi de care nu mai ştie nimeni; dna Lidie Danis, văduva lui Petrick Denis din Coasta de Fildeş, îmi promite 15% din cele cinci milioane jumătate de dolari pe care vrea să îi scoată din ţară cu ajutorul meu; în fine, d-şoara Nassim Abbas Ali, singura fiică a bogatului comerciant de aur şi cacao Daniel Deboh din Abidjan - Coasta de Fildeş (decedat în urma otrăvirii de către asociaţii săi de afaceri! – soţia i-a murit la naşterea copilului), vrea să o ajut să transfere 3,5 milioane de dolari despre care taică-său i-a povestit pe patul de moarte că sunt ascunşi într-un depozit bancar.
Din punct de vedere al comprimării unui număr mare de detalii în doar câteva rînduri, plus adăugarea unor tente emoţionante, trebuie să recunosc că mesajele ăstea (care fac parte din categoria numită ”scrisoarea nigeriană”) sunt nişte mici perle literare. Cât priveşte ”geografia” utilizată, pentru o mai mare veridicitate sugerez, pe viitor, utilizarea Crimeei (în care un ucrainean bogat a murit lăsând în bancă nişte milioane de euro care nu trebuie să cadă în mâna ruşilor) sau a zonei Siria - Irak, cu rudele unui răposat bogătaş care încearcă să transfere averea acestuia de frica recent proclamatului califat islamic.

• • •

Răzbunare
După secole în care lumea ”civilizată” şi-a bătut joc de Africa în toate modurile posibile, Africa se răzbună la rândul ei. Aşa cum poate... Epidemia de Ebola e modul în care un continent întreg răspunde felului în care a fost umilit, furat şi minţit. E dovada că degeaba ai o vilă frumoasă la stradă, dacă nu te îngrijeşti şi de fundul curţii, unde arunci gunoaiele: gunoaiele putrezesc şi te umplu, mai devreme sau mai târziu, de gândaci, şobolani şi mirosuri.

• • •

Impredictibil
Mă sună diverşi, de la diverse: ba o domnişoară de la o bancă, ca să mă întrebe dacă nu vreau un nou produs bancar, cu nu ştiu ce minunate facilităţi, ba un domn, de la un hypermarket, să mă anunţe că, vechi client fiind, am dreptul la o sacoşă de reduceri. În final, după ce îşi recită tiradele, urmează întrebarea care mă năuceşte: ”Când credeţi că puteţi trece pe la unitatea noastră? Să zicem joi?”. Nu, să nu zicem, pentru că am uneori dificultăţi să prognozez după-amiaza de mâine, darămite jumătatea săptămânii viitoare. ”Atunci în săptămâna următoare?” insistă conlocutorul/toarea meu/a. Nici asta nu-i pot răspunde. O să văd... ”Chiar nu puteţi să spuneţi când veţi trece pe la unitatea noastră? - ca să vă facem o programare”. Ete, na! Nu! Nu pot! Nu am nevoie de programare (ce-şi închipuie, că va da lumea buzna peste ei şi vor trebui să-şi aranjeze clienţii pe două rânduri?) şi, după un astfel de dialog, constat că nu am nevoie nici de nenorocitele lor de facilităţi sau reduceri. Închid telefonul şi mă scufund la loc în impredictibilitatea mea cotidiană.

• • •

Prietene!
Enervat de întrebările unui ziarist (coleg de breaslă, deci – sau poate nu?), Mircea Badea, ieşit cu colegii de la antene la ”plimbare” în jurul Palatului Cotroceni a doua zi după condamnarea şefului la 10 ani de închisoare, îi răspunde acestuia: ”Prietene, ţi-am zis că eu nu am chemat pe nimeni şi nu am organizat nimic!” Cuvântul ”prietene” e scuipat, scrâşnit, oricum deraiat bine de la sensul său. Cam în felul ăsta îşi abordează golanii care caută scandal victimele: ”prietene, n-ai nişte bani / o ţigară / un foc / etc.?”

• • •
Căldură mare!
La taraba de mici de la Kaufland, o muscă, ameţită probabil de căldură, greşeşte ţinta şi, în loc să aterizeze pe vreunul din preparatele de pe grătar, eşuează pe fotografia uriaşă a cârnatului wurst în chiflă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu