luni, 4 august 2014

România - factor de creştere accelerată în regiune... aşteptăm premiul!

Eu zic că România merită să primească un premiu. Şi anume cel de accelerare a dezvoltării regionale în zona din Europa în care ne aflăm. Pe bune – chiar merităm! Şi iată şi de ce:

1. Când am crescut TVA-ul de la 19 la 24%, românii de pe la periferiile ţării au luat cu asalt supermarketurile din Ungaria, din Bulgaria, ba chiar şi magazinele din Serbia sau din Basarabia, unde au găsit mâncare mai ieftină şi chiar (zic unele guri rele de tot) mai bună. Nu a înseamnat asta creştere economică pentru vecinii noştri? Ba da!

2. Când am pleznit-o cu taxa de mediu sau de timbru sau dracu’ mai ştie ce alte nume a avut, cu valoare mai mare decât maşina luată din străinătate pe care voiai să o înmatriculezi, ce au făcut românii?: şi-au înmatriculat maşinile, pe taxe mult mai mici, la vecinii bulgari. Nu a însemna asta creştere economică pentru ei? Ba da!

3. Când ne-a lovit guvernul Ponta cu supraacciza la combustibil de 7 eurocenţi pe litru, ce s-a întâmplat? Adică ce altceva s-a mai întâmplat în afara de pierderile de 11 mil. de euro/lună (în loc de câştigurile aşteptate de 50 mil. euro/lună) înregistrate la buget? Şi în afară de faptul că şi banii ăia astfel strânşi nu se mai duc la finanţarea autostrăzilor, ci la compensarea reducerii de CAS? S-a întâmplat că românii îşi fac plinul la rezervor pe la vecini (fie ei unguri, basarabeni sau bulgari); nu înseamnă asta creştere economică pentru ei? Ba da!

Tot din ciclul ăsta se cuvin menţionate şi serviciile scumpe şi proaste de pe litoralul românesc al Mării Negre (ceea ce a dus la turişti români în creştere în Bulgaria vecină), sau din staţiunile montane de pe Valea Prahovei (cu efect în sejururi de iarnă ale românilor fie în Tirol - Austria, fie în Bansko – Bulgaria).

E clar? Este. Aşteptăm aşadar premiul bine-meritat, să murim cu el pe piept, jecmăniţi şi batjocoriţi, dar bucuroşi că, pe banii noştri, suntem vegheaţi la catafalc de mândre ţări, cu mult mai de bun-simţ decât a noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu