luni, 18 august 2014

Vacanţa TV

În miez de vară, televiziunile – fie ele private, fie cea publică – se transformă în agenţi comerciali pentru servicii estivale numai bune de luat banii românilor turişti. Anul acesta, de exemplu, am fost sfătuit de mai toate teveurile să-mi fac o asigurare de sănătate dacă vreau să merg în străinătate. Mi se dădeau şi tarifele, împreună cu plafoanele de despăgubiri, iar un ”reprezentant firmă de asigurări” mă aunţa sfătos că, cel mai probabil, o să mă aleg printre străini cu vreo otită, o indigestie sau o conjunctivită. Evident că nimeni nu pomenea că, în Uniunea Europeană şi în alte câteva ţări, poţi beneficia de asistenţa medicală necesară vindecării aceloraşi otite, indigestii şi conjunctivite (e-adevărat, doar în sistemul public de sănătate) cu simplul card de asigurat CAS – acela cu valabilitatea de 6 luni şi care se dă gratuit.

De câteva zile, se promovează intens reducerile de final de august de pe litoral: plăteşti 5 (sau 6) nopţi şi mai primeşti una (sau două) gratis. Şi mi se anunţă, încă de pe acum, programul ”Litoralul pentru toţi” care va începe pe 1 septembrie. După mai vechea lozincă comunistă (ştiu, e cacofonie, dar n-o modific!) ”ţării cât mai mult cărbune!”, televiziunile (şi posturile de radio, de ce să nu le amintesc şi pe ele?) funcţionează mai nou sub genericul ”litoralului, cât mai mulţi turişti!”

Iar în toate intervenţiile premergătoare ”mini-vacanţei de Sfânta Maria”, nu am auzit nici un cuvânt despre posibilitatea, oricât de mică ar fi fost ea, ca sâmbătă şi duminică să fie furtuni pe litoral, nu care cumva să sperie idioţii care n-au avut altceva mai bun de făcut decât să se înghesuie cu sutele de mii pe A2 (şi la dus şi la întors) şi pe plajele de la Marea Neagră.

• • •

A, şi să nu uit: nici o televiziune nu a scăpat ocazia de a prezenta, în jurnalul amiezii sau în cel de seară, fetele topless de pe plajă, profitând de ocazia de a da o pereche de sâni pe post fără să fie amendate de CNA.

• • •

Într-unul din filmele din seria ”BD” (”BD în alertă”), Margareta (Vasilica Tastaman) îi povesteşte lui Patraulea (Jean Constantin) că s-a înscris într-o croazieră pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană: ”facem două mări de-odată!”. Cam pe acelaşi principiu, şi premierul Ponta a avut o zi de Sfântă Maria aglomerată: graţie elicopterului din dotare, a făcut ”trei biserici de-odată” - Putna, Nicula şi Cacica! Să fie primit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu