vineri, 4 ianuarie 2019

Consumator captiv (da’ captiv, rău!) – varianta CET Govora

Am avut ocazia să văd, la începutul acestui an, formularele ce trebuie completate de vecinii unui ”blocatar” care îndrăzneşte să iasă de sub tutela CET-ului şi să se încălzească cu o centrală termică de apartament.
Trec peste faptul că solicitarea acordului vecinilor din stânga – din dreapta – de sus – de jos (parcă ţi-ai face cruce, dar pe invers!) este, după părerea mea, o aberaţie comunistă (în sensul în care comunismul promova pe toate căile traiul ”la comun”), eu considerând necesar doar acordul Asociaţiei de Proprietari, ca entitate care administrează imobilul. Dar felul în care este alcătuit formularul prin care ”trădătorul” care ”defectează” din sistemul centralizat (blasfemie!) trebuie să se milogească de-a dreptul de vecini ca să îi dea voie să-şi monteze centrală termică stârneşte serioase dubii asupra obiectivităţii sale.
Şi asta pentru că respectivii vecini, din cele patru puncte cardinale, sunt avertizaţi, înainte de a-şi da acordul ”păcătosului”, la ce trebuie să se aştepte, adică:
- ”pericol de explozie!”
- ”plătiţi mai mult – afectează instalaţia blocului”
- ”plătiţi mai mult – suportaţi un procent din consumul persoanei care se debranşarea căreia sunteţi de acord”
- ”respiraţi aer poluat”
Las deoparte faptul că, în ceea ce priveşte ultimul avertisment, zici că CET Govora încălzeşte apa din calorifere cu foc din pene de îngeri şi nu cu cărbune! Dar după o astfel de vituperare, ajungi să te întrebi cum de centralele termice de apartament nu sunt scoase în afara legii, precum drogurile, traficul de persoane şi pedofilia?
Să ne înţelegem: CET Govora face o treabă destul de bună în ceea ce priveşte încălzirea apartamentelor din Râmnicu Vâlcea şi nu poate fi comparată cu RADET-ul, de exemplu, care i-a cadorisit de sărbători pe bucureşteni cu economii însemnate la curentul electric pe motiv că nu au de ce să mai bage frigiderul în priză, că li închega piftia bine-mersi şi în dormitor! Dar nici nu poţi să treci cu vederea că un astfel de formular (disponibil spre descărcare pe www.termoficarevalcea.ro), care înfierează cu mânie ”proletară” pe cel care doreşte doar trecerea la un alt tip de serviciu, nu are nimic de-a face nici cu piaţa concurenţială, dar nici cu bunul-simţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu