luni, 20 august 2012

Note de la mare

Puţine lucruri de la mare în plin sezon mai au legătură cu marea... chestia aia uriaşă, vălurindă şi un pic sărată a devenit pentru mulţi doar un pretext: pentru bronzare topless (fără baie, că iese bronzul cu pete şi se ia loţiunea de pe piele), pentru distracţie prin cluburi, pentru bifarea unei vacanţe estivale care să trezească invidiile vecinilor de scară sau colegilor de serviciu sau rudelor mai sărace. Mergând spre şi dinspre plajă remarcam cât de puţine feţe au expresii cu adevărat ”de vacanţă”: mulţi/multe încruntaţi/te (şi nu din cauza strălucirii soarelui), mulţi/te crispaţi/te, multe priviri goale...

• • •

La mare nu mai miroase a mare: miroase a hamzie prăjită (teribil cât de insinuant poate fi mirosul acesta!), a gogoşi, a shaworma, a mici, a urină de cai (sau ponei, depinde ce fel de animal este chinuit pentru bucurarea turiştilor amatori de două minute de călărie), a gaze de eşapament de la motoarele aflate în permanentă funţionare ale furgonetelor de îngheţată ”englezească”... La mare nu se mai aude marea şi nici ţipătul pescăruşilor: sunt acoperite de muzica mult prea tare de la corturile în care stau la umbră samsarii de şezlonguri şi umbrele de plajă, de motoarele turate în exces ale ski-jet-urilor, de zbieretele fals înspăimântate şi răcnetele fals bărbăteşti ale celor care se bălăcesc în apă, de muzica, troncănitul, bubuitul şi pufăitul instalaţiilor de distracţie pentru copii, de văicărelile cerşetorilor mutilaţi, de oamenii-megafon care anunţă concertele de la Teatrul de Vară sau de eternii şi omniprezenţii ”sud-americani”. La mare nu se mai vede marea: sunt bariere de zeci de rânduri de şezlonguri şi umbrele care stau între tine şi ea, sunt norii de fum de la grătare, sunt baruri şi terase care te condiţionează să bei ceva ca să te poţi bucura, de pe terasele lor, de imaginea valurilor albe. La mare, în sezon, te poţi bucura de mare doar de seara, după apus, până dimineaţa, puţin după răsărit. În rest, cu puţin noroc, poţi prinde la televizorul din camera de hotel o emisiune frumoasă despre mări şi oceane pe Discovery, National Geographic sau Viasat.

• • •

Unul din micile vase de croazieră care duceau turiştii în larg vreo douăzeci de minute pentru 5 lei de persoană se numea ”Ioana”. Mă amuza că mesajul de promovare a serviciilor oferite (care conţinea şi o stupizenie versificată - ”să te plimbi în larg cu iola ca să vezi telegondola”: nu e nici o scofală să vezi telegondola din larg; telegondola e făcută să te plimbi cu ea şi să vezi din ea; în plus, ”Ioana” nu era, oricât de ignorant aş fi într-ale navelor, o ”iolă”) avea pe fundal melodia de generic de la ”Piraţii din Caraibe”; mi s-a părut o alăturare funestă, iar o dată chiar am avut impresia că bărcuţa a plecat în larg cu pasageri şi s-a întors goală.

• • •

Am făcut imprudenţa să vreau să vizitez (mai mult pentru puştoaica mea) ”Tropaeum Traiani” din Adamclisi. Înainte de ajunge acolo, însă, m-am luat după un site de prezentare a obiectivelor turistice din Constanţa şi am pornit-o hotărâţi spre Sud la explorare (lângă Mangalia) a peşterii Limanu din satul cu acelaşi nume. Am căutat-o, odată ajunşi în zonă, mai bine de o oră (întrebând în dreapta şi-n stânga) însă nu am găsit-o. Nimeni din puţinii oameni întâlniţi pe drum (inclusiv o patrulă a poliţiei de frontieră) nu avea habar pe unde se află. Ştiam din ce citisem că este considerată cea mai întortocheată peşteră din România, iar unul din cei întrebaţi ne-a spus că se crede că peştera ar trece dincolo, în Bulgaria. Dar tot n-am dat de ea: nu există indicatoare de vreun fel, nu există nimic. Nu m-am putut opri – în zecile de minute în care am umblat pe drumurile pustii (dar şi de bună calitate, trebuie spus) ale Sudului prăfuit al Dobrogei - să nu găsesc câteva ”întrebuinţări” turistice ale unui astfel de obiectiv natural se pare excepţional: labirinturi precum cel din districtul castelului din Budapesta, marcarea simbolică în subteran a frontierei româno-bulgară şi emiterea pe loc a unui paşaport subpământean şi multe altele.
Ajungerea la Adamclisi a fost şi ea o aventură: noroc cu GPS-ul care avea memorat obiectivul turistic, pentru că, altfel, indicatoare cu cât mai e până acolo sau măcar cu indicarea cât de vagă a unei direcţii au lipsit cu desăvârşire, chiar şi după ce am intrat pe DN 3. Singura tăbliţă cu Tropaeum Traiani a apărut cu 100 de metri înainte de ramificaţia la dreapta spre monument. Pe care l-am găsit – ghinionul nostru – în nişte renovări/restaurări (ceea ce e un lucru bun) care vor dura până prin 2013 (ceea ce nu mai e bun deloc!). Ca urmare, a trebuit să ne mulţumim cu a-i da un ocol, târşindu-ne picioarele prin praful fierbinte şi încercând să nu băgăm în seamă înjurăturile amicale şi porcoase schimbate între doi muncitori ascunşi vederii noastre de schelele care înconjurau monumentul. La ieşire, am întrebat la chioşcul de tip ”gheretă de pază” dacă au ceva suveniruri de vânzare (eu îmi închipuiam copii ale monedelor dacice sau romane de pe la începutul primului mileniu de după Hristos, sau copii, chiar şi în ghips, ale metopelor de pe circulara monumentului sau reproduceri ale statuii din vârf sau...): ni s-au arătat două vederi decolorate de soare, trei broşurele scrise într-un limbaj destinat mai curând specialiştilor şi atât... Am plecat dezamăgiţi, trecînd cheltuiala de 100 de lei (90 lei combustibilul + 10 lei intrarea pentru un adult şi un copil) la pierderi.

• • •

Într-una din seri am plănuit să prindem în dimineaţa următoare răsăritul soarelui din mare. Voiam apoi să ne ”îmbăiem” pe plaja pustie în nişte ultraviolete, să facem şi un pic de plajă matinală, după care să revenim la hotel pentru micul dejun şi mai pe urmă vedeam noi. Ca urmare, am deschis laptop-ul şi cu ajutorul zeului Google am încercat să găsesc ora la care urma să răsară soarele în Constanţa. Şi am aflat următoarele ore:
Varianta 1 – ora 5.11 (cea mai matinală sugestie a fost făcută de http://vremea.acasa.ro/vremea-constanta)
Varianta 2 – ora 5.42 a fost opţiunea celor de la http://vremea.travelworld.ro/vremea_in/Constanta_13.html
Varianta 3 – ora 6.11 a întrunit cele mai multe voturi (http://prognoza-meteo.wallweb.ro/constanta/, http://www.prognozameteo.eu/constanta, http://vremea.allturism.ro/vremea-constanta-romania/, http://www.vremea-ro.ro/meteo/constanta-165), ceea ce i-a crescut considerabil capitalul de încredere; mai că aş fi pariat pe ea!
Varianta 4 – ora 6.42 a fost oferta a două site-uri la fel de ”specializate”: http://www.vremea.ws/vremea-in-constanta/ şi http://vremea.netul.ro/vremea-constanta/
Tot căutând, am aflat prin intermediul site-ului Realităţii TV de metoda prezentată de Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” pe http://www.astro-urseanu.ro/rasarit_soare_blank.html cu utilizarea coordonatelor oraşelor de pe http://www.astro-urseanu.ro/orase.html: am folosit-o şi mi-a ieşit ora 6.12.

Până la urmă am ratat răsăritul de a doua zi: am uitat să setez alarma la telefon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu