luni, 29 octombrie 2012

Descălecătorii

Într-o intervenţie publică ocazionată de Zilele Craiovei – sărbătorite, ca în ultimii 16 ani, pe la sfârşitul lui octombrie şi legate de sărbătoarea de Sfântul Dumitru - primariţa Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că de anul viitor evenimentul se va serba în iunie, cu ocazia marcării primei atestări documentare a capitalei olteneşti.

Acum câteva luni, proaspătul ales primar al Horezului, Ilie Fârtat, anunţa că longevivul târg al Cocoşului de Hurez nu se va mai ţine, ca până acum, la umbra copacilor seculari din campingul ”Trei Stejari”, ci într-o structură plasată în apropiere, ce urmează a se construi, cu fonduri europene, până prin 2014.

Romeo Rădulescu, fostul primar al Râmnicului Vâlcii care a câştigat un mandat redus în urma alegerilor anticipate din 2010, propunea ca Zilele Imnului Naţional din jurul datei de 29 iulie – derulate tradiţional în spaţiul şi în imediata vecinătate a Parcului Zăvoi, locul unde cântecul ”Deşteaptă-te, române” era pentru prima dată cântat în 1848 – să se desfăşoare într-un alt loc, total impropriu; numai starea deplorabilă a zonei respective a făcut ca primarul să se răzgândească, în ultimul moment.

Precum voievodul Bogdan, care, înainte de desantul în Moldova, a botezat ţara (după o căţea înecată în râu, conform unei legende, ceea ce nu pare deloc de bun augur pentru conaţionalii noştrii de la Răsărit), noii primari au tendinţa ”descălecătorilor”: ce contează că există tradiţii de decenii, ce importanţă are că un eveniment sau o întâmplare sunt legate de un anumit loc de istorie? Noii primari, bântuiţi de fiorul începutului de lume, hotărăsc să facă altfel decât s-a făcut până la ei: în altă perioadă, în alt loc, cumva, numai să fie altcumva.

PS: La Zilele Craiovei de anul acesta, sponsorul ”Golden Brau” a umplut bulevardul Al.I. Cuza cu zeci de puncte de distribuţie de bere la halbă şi sute de mese adăpostite de un şir nesfârşit de corturi inscripţionate cu marca respectivă; adevărul e că ploaia rece a sfârşitului de octombrie a îndemnat pe prea puţini la bere, mulţi dintre ei fiind mai atraşi de vinul fiert şi pe dinlăuntru încălzitor. Sunt convins că la anu, în iunie, de Zilele Craiovei pe stil nou, Golden Brau va vinde mult mai multă bere. à bon entendeur, salut!

Un comentariu:

  1. Dupa ce a "beut" trei halbe de bere , ce-l mai intereseaza pe insul din prostime ce au cladit inaintasii nostri ? Principala lui preocupare este sa gaseasca modalitatea prin care sa mai ingereze inca trei halbe si inca doi mici fripti daca se poate !

    RăspundețiȘtergere