joi, 25 octombrie 2012

Părinţii români subestimează experienţele negative ale copiilor lor pe internet

EU Kids Online a publicat recent un raport privind diferentele nationale la nivel European in materie de siguranta online a copiilor, bazat pe o ancheta cu 25.000 de copii si parinti din 25 de tari europene. Conform acestuia, doar 7% dintre parintii Romani au cunostinta despre experientele negative ale copiilor lor in mediul online.

Siguranta copiilor in mediul online a fost, este si va fi considerata un subiect de mare interes la nivel European; drept urmare, Comisia Europeana urmeaza sa realizeze o discutie cu reprezentantii tarilor europene in materie de siguranta online despre modalitatile si posibilitatile de imbunatatire a acesteia pentru copii. Se vor discuta de asemenea si rezultatele celui mai nou studiu EU Kids Online care situeaza Romania ca fiind una dintre tarile cu probleme in ceea ce priveste relatia dintre copii si parinti cand vine vorba de cunostinte despre noile tehnologii si Internet.

Parintii romani subestimeaza problemele copiilor pe Internet
Una dintre concluziile cele mai puternice este aceea ca parintii romani nu au cunostinta de experientele neplacute ale copiilor lor in mediul online. Fie ca este vorba de ingnoranta, lipsa de interes sau de dorinta de a poza in parinte model ce neaga faptul ca si copilului lui i se poate intampla ceva rau pe internet, parintii romani se prezinta ca fiind printre cei mai nestiutori dintre tarile Uniunii Europene, comenteaza dr. Monica Barbovschi, cercetator asociat al Institutului de Sociologie al Academiei Romane.

Romania: copiii sunt cu mult înaintea adultilor în ce privește utilizarea internetului
O alta concluzie foarte ingrijoratoare pentru parintii si profesorii din Romania este faptul ca tinerii si copiii sunt cu mult mai avansati in ceea ce priveste cunostintele despre noile tehnologii mobile si Internet decat adultii care ii indruma sau ii supravegheaza. De asemenea numarul copiilor si tinerilor care detin un smartphone cu acces liber si nesupravegheat la Internet este din ce in ce mai mare.

Masurile care se cer a fi luate urgent ii privesc atat pe parinti cat si pe profesori
Parintii trebuie sa deprinda competente digitale si noi strategii de mediere impuse de cresterea accesului privat la internet al copiilor lor: comunicarea deschisa si invatarea/ explorarea impreuna online sunt printre strategiile de success care ii pot face pe parinti sa ia parte la activitatile pe internet ale copiilor.
Profesorii trebuie sa fie mult mai implicati in siguranta elevilor lor, mai ales in ce priveste hartuirea offline (bullying) a copiilor de catre alti copii; dupa cum arata rezultatele, aceasta hartuire offline este strans legata de cea online (cyber-bullying).

Alte rezultate ingrijoratoare pentru Romania
27% dintre copiii romani de 11 - 16 ani au accesat pagini web cu continut periculos, cum ar fi site-uri care promoveaza ura rasiala sau suicidul (media europeana - 21%). 20% dintre fetele cu varsta intre 14-16 ani au accesat pagini web care promoveaza anorexia si bulimia.
Puteti accesa raportul complet la adresa: http://www.sigur.info/eu-kids-online-national-perspectives.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu