sâmbătă, 15 decembrie 2012

Copiii cu deficienţe auditive din România sunt expuşi riscurilor de hărţuire şi abuzurilor sexuale prin intermediul Internetului

Aproape jumătate din copiii cu deficienţe de auz din România au fost jigniţi prin intermediul Internetului şi, mai mult de atât, 51% dintre aceştia nu au transmis nici autorităţilor, nici persoanelor apropiate ceea ce li s-a întâmplat. Acestea sunt principalele concluzii ale Studiului Naţional privind Utilizarea Internetului în rândul Elevilor cu Deficienţe de Auz, iniţiat în octombrie 2012 de către Organizatia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Fundaţia Orange. Scopul studiului este acela de a atrage atenţia opiniei publice şi a autorităţilor abilitate asupra pericolelor la care se expun elevii români cu deficienţe auditive atunci când navighează pe Internet. Pentru a preîntâmpina aceste situaţii de risc, care pot avea consecinţe grave în viaţa elevilor, Oranizaţia Salvați Copiii împreună cu Fundaţia Orange au demarat proiectul naţional E-sign, dedicat copiilor cu deficiențe de auz și profesorilor lor.  Proiectul se desfăşoară în perioada octombrie 2012 – iulie 2013 şi include ample activităţi directe informative şi educative, concursuri specializate, precum şi resurse educaţionale dezvoltate specific pentru copiii cu deficienţe auditive. În România sunt peste 1500 copii cu deficienţe auditive înscrişi în sistemul educaţional de stat, iar cercetarea, care s-a desfăşurat în perioada octombrie – noiembrie 2012, a vizat un eşantion de  400 de elevi cu deficienţe auditive din cele 15 instituţii speciale de învăţământ din ţară[1]. Studiul a relevat următoarele aspecte: · Aproape jumătate dintre copiii cu deficienţe de auz (48%) accesează zilnic Internetul, iar alţi 39% cel puţin o dată pe săptămână.
· Marea majoritate (98%) afirmă că au un profil personal pe o reţea de socializare, principalele reţele folosite fiind Facebook (92%) şi Google+ (67%).  Doi din cinci copii (44%) îşi setează public profilul personal, fiind astfel accesibil oricărei persoane cu o conexiune la Internet
· 44% dintre participanţii la studiu afirmă că au fost jigniţi/deranjaţi în mediul online şi 48% identifică hărţuirea online (cyberbullying) ca principala modalitate prin care au fost lezaţi. Chat-ul online şi site-urile de jocuri sunt cele mai frecvente contexte pentru  hartuire· Peste jumătate dintre participanţii la studiu care au fost jigniţi/supăraţi pe Internet (51%) nu au transmis nici autorităţilor, nici persoanelor apropiate ceea ce li s-a întâmplat.· În ceea ce priveşte întâlnirile cu necunoscuţi, 70% dintre copii afirmă că, în ultimul an, au căutat prieteni noi pe Internet, iar un copil din cinci (22%) afirmă că s-a întâlnit faţă în faţă cu o persoană complet străină cunoscută pe Internet.  Dintre aceştia din urmă, 7% declară că au fost abuzaţi sexual în urma întâlnirii.
 „Faptul că timp de patru ani ne-am adresat publicului larg prin proiectul Sigur.info ne-a permis să identificăm categoriile de copii vulnerabile în faţa pericolelor din mediul online, precum aceşti elevi hipoacuzici. Cercetarea efectuată în demararea proiectului E-Sign dovedeşte că, în România, copiii cu deficienţe prezintă un risc crescut de a întâmpina neplăceri şi abuzuri în urma navigării pe Internet. Ne bucurăm că Fundaţia Orange a venit în sprijinul proiectului şi astfel vom reuşi să integrăm în cadrul activităţilor toate şcolile speciale pentru copii cu deficienţe de auz din România”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.
 Rezultatele Studiului privind Utilizarea Internetului în Rândul Elevilor cu Deficienţe de Auz vorbesc de la sine despre vulnerabilitatea acestora şi, totodată, despre importanţa informării şi educaţiei în rândul copiilor, profesorilor și famililor pentru a putea preveni hărţuirea minorilor. Fenomenul de cyber-bullying nu se întamplă doar persoanelor mediatizate, ci se întâmplă şi copiilor cu deficienţe. În cazul acestora este cu atât mai periculos nu numai din punct de vedere emoţional dar şi datorită consecinţelor grave la care sunt expuşi în timpul utilizării Internetului sau în întâlnirile faţă în faţă cu persoanele pe care le cunosc online”, a spus Amalia Fodor – Director Executiv, Fundaţia Orange. Voluntarii Salvaţi Copiii, cu sprijinul Fundaţiei Orange Grup şi al Fundaţiei Orange România, se vor asigura că toţi cei 1500 de elevi cu deficienţe de auz vor beneficia pe parcursul anului şcolar 2012/2013 de o serie de sesiuni informative directe privind siguranţa online, care le vor dezvolta cunoştinţele şi aptitudinile necesare de utilizare a Internetului într-un mod responsabil. Activităţile vor fi susţinute în Bucureşti. Galaţi, Cluj-Napoca, Satu Mare, Suceava, Iaşi, Vaslui, Craiova, Timişoara, Sibiu, Focşani şi Buzău.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:Irina Nicolai, Coordonator Proiect E-sign, Salvaţi Copiii România
Tel : 021 224 24 52; 0723 66 34 96E-mail: irina.nicolai@salvaticopii.ro 


[1][1] Oraşele în care s-a desfăşurat cercetarea sunt: Bucureşti. Galaţi, Cluj-Napoca, Satu Mare, Suceava, Iaşi, Vaslui, Craiova, Timişoara, Sibiu, Focşani şi Buzău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu