vineri, 30 august 2013

Tupeu de Arhiepiscopie

Popii de la Arhiepiscopia Râmnicului acţionează după deviza ”doar cerul este limita”,  prin ”cer” nefiind, din păcate, înţeles Cel de Sus, ci mai mult, cât mai mult şi mult mai mult.

Sub pretextul organizării în 27 septembrie a unor manifestări cu ocazia prăznuirii Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului – adică slujbe oficiate în sobor de arhierei, procesiuni, simpozioane, concerte, lansări de carte, expoziţii şi pelerinaje la biserici – sucursala locală a Bisericii Ortodoxe Române cere prin luna iulie primăriei oraşului fix 50.000 lei. Fără vreun buget, fără vreo justificare pe eveniment ori pe proiect; aşa, ca să fie! Suma, mult prea indecentă pentru vremurile ăstea, este redusă din pix de conducerea primăriei la 15.000 lei şi aprobată aşa printr-un hcl de legislativului locului.

Dar Arhiepiscopia nu se lasă şi o ţine pe-a ei, indiferentă la starea locului şi a oamenilor: drept urmare, se face frate şi cu Consiliul Judeţean şi cere în august acestei instituţii alţi 50.000 lei, pentru aceleaşi activităţi spiritual-culturale. Consiliul, însă, face o fentă nu chiar elegantă şi pasează, din voleu, cererea către primăria municipiului, rugînd-o, tot pe aceasta, să găsească, cumva, prin bugetul local - şi aşa sărăcit de prea multe alte danii - ăia 50.000 lei ceruţi de popimea de sub Capela.

Aceeaşi Arhiepiscopie (care a primit în mai multe rânduri teren moca de la primărie ca să-şi ridice biserici prin oraş, nu care cumva să rămână vreun popă fără parohie) refuză însă, categoric, să cedeze un teren pentru realizarea unui cimitir public, în condiţiile în care celelalte cimitire ale Râmnicului sunt pline-ochi. Propun, de aceea, ca la toate manifestările organizate de Arhiepiscopie în cinstea Sfântului Antim Ivireanul, în semn de recunoştinţă faţă de părinteasca grijă arătată de popi comunităţii locale, să participe, sprijiniţi de rude, bine formolizaţi şi cu vata-n nas, toţi răposaţii trecuţi recent la cele veşnice şi rămaşi - slavă Arhiepiscopiei! - fără groapă, felinar negru şi cruce de marmură la căpătâi.

Un comentariu:

  1. Exista o solutie : sa fie convocata toata popimea si printr-o ruga comuna atotputernica sa se faca astfel incat, intr-o buna dimineata , sa apara in curtea unei biserici o punga trimisa din ceruri nu cu 50000 lei ci cu 500000 lei , poate s-or multumi !

    RăspundețiȘtergere