luni, 19 martie 2012

Oameni de lângă noi: astăzi - Plimbăreţul Duminical de Hypermarket

Plimbăreţul Duminical de Hypermarket (PDH) se dezvoltă cel mai bine în condiţiile existenţei unui complex comercial la marginea oraşului, către care (şi de la care) este asigurat transport gratuit cu autobuze sau microbuze. Atât. Restul vine de la sine.
L-am descoperit pe PDH când am fost recent la un hypermarket din Piteşti. PDH a început să-şi facă apariţia pe undeva înaintea prânzului: în general însoţit de familie, adică soţie, copii şi de cele mai multe ori socri/părinţi. PDH foloseşte cărucioarele de cumpărături exclusiv pentru a face un hatâr copiilor – care sunt plimbaţi în ele precum ortacii de pe vremuri în vagonete, la intrarea în şut – sau, eventual, pentru a căra hainele mai groase luate, precaut, pentru orice eventuală schimbare a vremii. Bărbatul PDH este de cele mai multe ori îmbrăcat în trening, oricum foarte lejer, iar femeia PDH poate asorta cu îndrăzneală colanţii tip fitness vernil cu pantofi cu toc cui roşii; vârstnicii sunt de obicei îmbrăcaţi în hainele negre de piele, cu care de regulă merg la slujba de la biserica din cartier şi pe care le-au desemnat cu ani în urmă ca fiind veştmintele în care doresc să fie îngropaţi când va veni vremea.
PDH are un program variat în preumblarea sa de aproape 2 ore în hypermarket: el bifează echivalentul unei vizite la grădina zoologică (lăsându-şi copilul să crizeze fără oprelişti hamsterii, şinşilele, peruşii şi gupii de vânzare la pet-shop), al unei mese în familie (itinerând conştiincios toţi promoterii de mezeluri, brânzeturi sau cafea de la raionul de alimente), al unei vizionări de film (pe monitoarele spânzurate în galeria comercială), al socializării (blocând culoarele de acces zeci de minute atunci când se întâlnesc cu alţi PDH) sau al up-date-ului indispensabil oricărei femei la cele mai recente tendinţe ale modei (intrând cu osârdie în toate spaţiile comerciale din galerie).
Vizita PDH se încheie la fel cum a început: ieşind agale şi nestânjenit de vreo cumpărătură (dar cu mâinile pline de pliante şi fluturaşi promoţionali), plimbând dintr-un colţ în altul al gurii scobitoarea în care a fost înfiptă bucăţica de şuncă presată oferită ca mostră de cei de la Campofrio şi cu gândul la PET-ul de bere dinspre seară băut cu vecinul Costel de la parter în timpul meciului Stelei din cupe (el) sau la nehotărârea lui Harun Arslanli care nu mai alege naibii odată între Melda şi soră-sa Eda în telenovela de pe Kanal D (ea).

Un comentariu: