marți, 5 iunie 2012

Votul ploii

La alegerile locale de anul ăsta va participa un elector inedit: ploaia. Şi va avea un vot important de dat. În special împotriva primarilor în funcţie.

Ploile din ultimele săptămâni au transformat zeci de străzi în cursuri de apă, au inundat sute de case, au înecat mii de hectare transformându-le în suprafeţe numai bune pentru cultivat orezul. Imaginile cu oameni deznădăjduiţi scoţând apa din sufragerie cu găleţile (uite că a apărut şi o situaţie în care celebrele găleţi electorale şi-au căpătat utilitatea!) sau cu maşini naufragiate în mijlocul puhoaielor au devenit un laitmotiv al tuturor buletinelor de ştiri. Deasupra apelor, precum nişte Isuşi amfibii, contracandidaţii primarilor în funcţie au vâslit – uneori la propriu – către sinistraţii precipitaţiilor pentru a-i asigura că dacă ei vor fi cei aleşi, aşa ceva nu se va întâmpla. Iar oamenii i-au crezut: de nervi, de supărare, de uzi şi înămoliţi...

Nu contează că ploile au avut, la acest început de vară nebună, aproape un caracter excepţional, prin cantitate, frecvenţă şi durată a sezonului, făcându-ne să ne credem în Asia musonilor. Nici că sistemele de canalizare orăşeneşti – cele mai multe cu vârste venerabile – nu au fost concepute pentru astfel de încercări. Şi cu atât mai puţin că torenţii care au făcut din pâraie altfel neinteresante până şi pentru o broască deshidratată forţe ale naturii care au rupt drumuri, au prăbuşit poduri şi au izolat sate cu săptămânile se datorează despăduririlor bezmetice din ultimele decenii.

Vor fi mulţi oameni care vor vota pe 10 iunie având în minte fluviul refulat de canalizare care le-a înconjurat casa transformându-le-o într-un castel de pe vremuri, înconjurat de apă, dar fără pod pe deasupra. Vor fi destui cei care vor pune ştampila gândindu-se dacă mai pot salva ceva din beciul inundat ce figurează, acum, pe post de piscină acoperită. Şi iarăşi vor conta cei ce vor veni la secţia de votare pe jos, pentru că au rămas fără maşină după ce, pe o stradă inundată, motorul li s-a calat iremediabil. Iar dacă va mai şi ploua de votare... românii oricum votează preponderent sentimental; dar ferească Dumnezeu de ce poate face şi cum poate alege un sentimental cu pantofii mustind de apă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu