marți, 10 iulie 2012

Tinerii din Europa solicită sprijinul autorităţilor şi companiilor din domeniul IT pentru combaterea pericolelor din mediul online

Bucureşti, 10 iulie 2012 Participanţii la Şcoala de Vară Europeană Sigur.Info, reuniţi din opt ţări, au dezbătut timp de şapte zile, alături de echipa proiectului Sigur.Info şi experţi în domeniu, problemele cu care se confruntă atunci când navighează pe Internet şi posibile soluţii pentru evitarea şi combaterea acestora.

În perioada 1 – 7 iulie, Organizaţia  Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului  Sigur.info, cu suportul  Comisiei Europene si al reţelei INSAFE, au organizat a treia ediţie consecutivă a Şcolii de Vară Europene dedicată siguranţei pe Internet. La eveniment au participat 36 de copii şi tineri din opt ţări, cu vârste cuprinse între 12-19 ani, implicaţi în promovarea siguranţei online la nivel naţional şi european.  Ţările reprezentate au fost: Germania, Portugalia, Letonia, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Olanda şi România. Subiectele discutate de către participanţi au vizat: securitatea datelor personale pe Internet, dependenţa de calculator şi Internet, pericolele  reale din lumea virtuală și implicarea activă a tinerilor în elaborarea de strategii educaţionale.

“Ne bucurăm să susţinem pentru al patrulea an consecutiv această Şcoală Europeană de Vară, care are scop dublu: să formeze şi să instruiască tinerii care acţionează ca lideri în comunităţile lor, dar şi să îi consulte cu privire la politicile şi acţiunile care să fie adaptate nevoilor acestora. Faptul că în fiecare an suportul şi sprijinul european creşte demonstrează că Şcoala Europeană de Vară este un model de bună-practică”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Cercetarea EU KIDS ONLINE III, realizată în 25 de state europene, a dezvăluit că:
- 19% dintre copiii români de 9-16 ani au văzut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au văzut imagini cu persoane făcând sex și 2% care au văzut imagini sexuale violente. Aproape jumătate (44%) dintre copiii de 9-16 ani care au văzut imagini sexuale au declarat că au fost deranjați de ele.
- 27% dintre copiii români de 11-16 ani au văzut conținut potențial dăunător, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigați, procentul ridicându-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) și site-uri de auto-mutilare (9%).
Copiii români înregistrează unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumătate declarând că profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil);   Ei sunt sunt printre cei care îşi dezvăluie într-o mare măsură date personale în profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numărul de telefon sau adresa de acasă.

Pentru a încerca să găsească soluţii privind aceste probleme, Organizaţia Salvaţi Copiii a organizat un atelier de lucru care a avut drept scop consultarea participanţilor cu privire la propunerile lor pentru autorităţi, industria IT, părinţi şi copii, cu scopul de creşte nivelul de siguranţă în navigarea pe Internet. Printre cererile înaintate de tineri s-au remarcat ca fiind prioritare următoarele:
- Necesitatea includerii unor lecții privind siguranța pe Internet în cadrul orelor de curs și susținerea unor informări pentru părinții acestora, în cadrul ședințelor dedicate.
- Necesitatea investițiilor companiilor de profil (provideri de Internet, producători de software) în campanii de informare și responsabilitate socială. Copiii participanţi au sugerat introducerea unui antivirus gratuit asociat fiecărui sistem de operare şi fiecărui pachet de conectare la Internet.
- Deschiderea autorităţilor către mijloace moderne de informare (website-uri, aplicaţii) asupra pericolelor din lumea online, dar şi asupra intervenţiilor legale care sunt posibile. Participanţii au susţinut şi continuarea investiţiilor financiare ale autorităţilor (precum programul Safer Internet).
- Existenţa unor mijloace de protecţie mai eficientă împotriva spam-ului.
- Comunicarea dintre părinte şi copil cu privire la activităţile online.
- Existenţa unor mijloace de protecţie sporită pentru Internet pe telefonul mobil.“M-am simţit excelent în această Şcoală de Vară, pentru că am avut ocazia să discutăm despre Internet, element reprezentativ pentru generaţia noastră, dar şi să ne distrăm în cadrul actvitităţilor de timp liber organizate de echipa Salvaţi Copiii. După această Şcoală de Vară, cred că e foarte important ca toate produsele asociate cu utilizarea Internetului să fie însoţite de un CD cu resurse privind utilizarea corectă şi sigură, aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu electrocasnicele”, a declarat Lubos, participant din Slovacia la Şcoala de Vară Sigur.Info.

Organizaţia Salvaţi Copiii România mizează pe participarea tinerilor în procesul de dezvoltarea a unor proiecte şi activităţi care au ca obiectiv educaţia şi protecţia lor. În acest sens, participanţii au beneficiat la începutul Şcolii de Vară de un workshop dedicat scrierii de proiecte, fiind invitaţi să elaboreze propuneri de activităţi pe tema siguranţei online. Cele 6 echipe trans-naţionale au participat la concursul de proiecte finalizat pe 6 iulie 2012, iar proiectul câştigător a fost realizat de o echipă mixtă compusă din reprezentanţi ai României, Slovaciei şi Olandei. Acesta vizează realizarea unei platforme sub formă de revistă online, ai cărei editori şi administratori să fie copiii implicaţi în programul Safer Internet din toate ţările europene. Platforma va conţine recenzii, sfaturi şi experienţe referitoare la siguranţa pe Internet.
Organizaţia Salvaţi Copiii România va continua să susţină acest gen de evenimente, devenite spaţii de consultare a copiilor privind subiectele care îi privesc şi percepţia lor asupra politicilor menite să îi protejeze.

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe site-urile:

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Ovidiu Măjină, Coordonator Sigur.Info, Salvaţi Copiii România
Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
E-mail: ovidiu.măjină@salvaticopiii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu